tirsdag 29. januar 2013

Her skal intet kastes


I boden står noen bokser Bengalakk som jeg henter fram med ujevne mellomrom, dvs når jeg har samlet tilstrekkelig med ting som skal males, hvis ikke blir det kastet. Og når jeg har samlet tilstrekkelig mot til å male - igjen! Denne gangen hadde jeg sett monn i noen små dropsesker i metall. For gode til å kastes?? Det er nok delte meninger om det, men de blir i allfall fine med noen strøk lys turkis Bengalakk. Dessuten har jeg funnet ut hva jeg skal bruke dem til!



Et annet "avfallsprodukt" er de nye sikkerhetsnålene som fester tag'en på enkelte klær man kjøper. De fleste normale mennesker kaster disse, men ikke vi strikkere vel? Jeg samler iallfall på disse, for de er nemlig perfekte maskemarkører, og henger fint på pinnene (det gjør ikke vanlige sikkerhetsnåler, til sammenligning).



Maskemarkørene trenger et sted å bo, og de små eskene er perfekte til det formålet! 
Voilà!! Fiks ferdig eske med strikkeduppeditter.


Et nyttig verktøy om man har et mål om mer nøyaktighet i strikkeriene sine....hmmmm hmm. Prinseteppet mitt trenger helt klart noen sånne - og en god porsjon mot for å få meg til å begynne på igjen!! En vakker dag skjer det nok.



Blåbærlina





søndag 27. januar 2013

Vincent




Med urtynt dansk Samarkand ull/silkegarn har jeg virkelig kost meg med å strikke denne Vincent guttejakke. Jakken strikkes med knapper i ulik side ut fra kjønn, denne har knapper i høyre side og er til gutt. Josephine heter jentemodellen, og har følgelig knappene på venstresiden. Jeg kommer nok sikkert også til å strikke jentevarianten. Jeg kjøpte lettsindig nok noen rosa nøster også mens jeg likevel var i gang :O) Man må jo handle for samtlige av de 200 tollfrie kronene når man først skal betale porto fra Danmark, hehe....


Jeg liker godt oppnedstrikk, rillestrikk og ribbestrikk. Det eneste litt kjedelige her er jo vrangomgangene i glattstrikkpartiet. Og så har jeg et litt anstrengt forhold til tellinger og økninger, for av en eller annen grunn klarer jeg ikke alltid helt å fordele masker eller økninger helt jevnt. Havnet litt skjeivt ut på denne også, enda jeg syns jeg konsentrerte meg maks for denne gangen å følge mønsteret til punkt og prikke. Hva som går galt er ikke helt lett å si, men det skjer iallfall noe underveis. Mulig jeg er for vant til improvisasjon at jeg ikke klarer å være nøyaktig nok?? Det som er sikkert er at når Josephine kommer på pinnene så skal det telles og telles- og regnes og nedskrives og merkes sånn at økningene på brystpartiet blir snorrette!! Det må da være håp for meg også vel?!!? Denne gangen har jeg iallfall klart å få helt jevnt fordelte knappehull - ikke verst bare det!! 


N o k r e   f a k t a:

Mønster: Vincent fra Garn Garagen
Garn: 2 nøster Samarkand farge 50 pigeon (grå m litt grønnskjær)
Pinner: 2,5 og 3
Størrelse: 1-2 år, syns ikke den virker veldig stor i størrelsen, liten til en 2 åring tror jeg.
Knapper: Gamle, som har ventet noen år på å bli brukt i en liten jakke.
Endringer: Ingen veloverveide iallfall, men jeg har visst klart å få 2 rillestrikkstriper mellom ribbestrikkpartiene, i stedet for 1 stripe :O)
Kommentar: Lett, morsom og god babyjakke. Garnet virker litt hardt når man strikker, men blir mykere ved vask. Godt å strikke med.


onsdag 23. januar 2013

Fordelen med snail mail


er at man kan bruke litt av de fine papirtaperullene man noe lettsindig har kjøpt her og der - og pynte på brev og konvolutt.... Liker så godt disse fargene sammen, lyseblått og okergult/gult, særlig i kombinasjon med brunt.
Om det også er et ekte håndskrevet brev inni konvolutten er det ekstra koselig å sende.  Uansett er det potensielt en glad mottaker i andre enden som vil sette pris på å få post i kassen som ikke er vinduskonvolutt :O)




En annen fordel er at man plutselig kan få en sånn gledelig overraskelse i posten som dette...... (For sender man så er sjansen betydelig større for at man også får post :O)) Jeg fikk altså et lite brev og dette deilige alpakkanøstet i min postkasse i dag, fra koselige Sigrid - bloggvenninne. Tusen takk, Sigrid!! Dette var stas på en helt vanlig onsdag! Og hva er vel bedre å få enn et litt tykt brev med et garnnøste i??? Jeg bare sier det, sneglepost er kraftig undervurdert!


Tykt deilig alpakkanøste i lyseblått fra Pickles..... hva jeg skal strikke? Noen ideer? 
Det kan faktisk hende at jeg får meg en tur innom Pickles sin butikk i nærmeste framtid, i forbindelse med en jobbtur - og når jeg kjenner på den myke garnkvaliteten her får jeg ikke akkurat mindre lyst til et Picklesbesøk.... Wish me luck! :O) Det er vel mange fristelser der har jeg på følelsen.
 
Blåbærlina
 
 

tirsdag 22. januar 2013

DIY - Verdens kjappeste pulsvarmere?


Man tager en gammel tovet ullgenser - en ulltrøye, eller en ny genser for den saks skyld - i allfall noe med ermer og som du kan tenke deg å klippe i. Om plagget er litt tovet er det bare en fordel når du skal klippe i det. Min grønne genser var fra et loppemarked, godt ullstoff som dette kan man jo ikke la ligge igjen :O)

Så klipper man av ermene ved ønsket lengde og syr sikksakk over kantene så det ikke rakner. Disse lange er praktiske å bruke når man har trekvartermer på kjolen eller jakken - og de nakne underarmene ikke liker kuldegradene ute....

Pynt gjerne med knapper, blonder, broderi, bånd eller strykemerker. Jeg har vært litt sparsom med pynten her, men liker at det er enkelt og ikke alltid helt symmetrisk. 



Resten av genseren kan selvsagt brukes til noe annet :O)
Kommer kanskje en annen dag her.

Blåbærlina




torsdag 17. januar 2013

Blåbærlinas tova damevotter


For en tid siden hadde jeg et raid hvor jeg strikket opp mye restegarn  som Vamsegarn/Fritidsgarn og lignende garntykkelser + dobbel Finull. Jeg ville ha et smalt vottemønster, syns mange tovavotter ellers blir korte og brede. Jeg strikket mange varianter, striper, ensfargede og noen virkelig flerfargede restegarnsvotter. Har delt mønsteret mitt med mange, så jeg tenkte like godt å dele det med dere også, om noen trenger tovavotter :O)



Votter:
Legg opp 28 masker på pinner 6. Strikk rillestrikk - 4 riller. Skift evt farge om du vil nå.
Fortsett med 5 omganger glattstrikk, deretter 10 omganger med ribbestrikk - 1 rett 1 vrang. Fortsett så med 11 omganger glattstrikk fram til tommelåpningen.

Tommelåpning : Sett de 5 første maskene på omgangen på en tråd. Legg opp nye 5 masker og strikk glattstrikk videre 23 omganger før fellingen begynner.

Felling: Strikk de to første maskene på hver pinne sammen, helt til det gjenstår 8 masker, 2 på hver pinne. Trekk tråden gjennom de 8 maskene.

Tommel: Plukk opp 12 masker og strikk 12-13 omganger før felling. Fell som over, men trekk tråden gjennom når det er 4 masker igjen.






Vottene toves på 40 grader i vaskemaskinen. De lyse vottene er strikket i Trollgarn fra Hifa og de mørk lilla er strikket i Artic ullgarn kjøpt på Europris. Articgarnet er tynnere og derfor strikket på litt tynnere pinner, men tovet på samme måte. De ble litt mindre, og passer til en liten damehånd. 

Toving i maskin er vel å kategorisere som en risikosport, man må bare prøve seg fram. Ulike maskiner, ulike programmer, ulike garntyper og ulik mengde i maskinen påvirker resultatet. Så kan man justere pinnestørrelse og maskeantall når man ser hvordan maskin og garn virker sammen. Min erfaring er at strikkede saker toves mer på lengden enn på bredden, derfor har jeg prøvd å lage litt smalere vottemønster, så votten sitter litt tettere på hånden.



Håper dette virker forståelig og greit. Om noen skulle finne feil eller har kommentarer, så ta gjerne kontakt. Juster maskeantall og antall omganger, så kan vottene gjerne bli barne- eller herrevotter også. Lykke til om noen skulle få lyst til å prøve! 
Ønsker dere ei fin helg! 

Blåbærlina



mandag 14. januar 2013

Litt nytt og litt ny stripestrikk


Helt siden disse søte japanske Kokeshidukkene inntok "vesten" har jeg vært svak for dem. Likevel har jeg klart å la være å kjøpe - helt til nå - 50% på Kremmerhuset, så billig at det ble to stykker på meg :O) Men så er det jo alltid best å være to, ikke sant?


Striper den ene veien og striper den andre veien, striper er fint alle veier! Top down prosjekt og down top prosjekt. 

Det øverste, grå strikketøyet er et resultat av romjulens netthandelstunt. Stille natt  ..... perfekt til litt garnshopping! Og dobbel glede når garnpakken kommer i posten! (For ikke å snakke om selve strikkingen da, som jo er målet, er det ikke?) Ikke rart vi lar oss rive med og garnlagrene aldri minker noe merkbart...

Like greit å begynne på to nye strikketøy når man likevel har så mange fra før???......uhmmmm. Ja ja, det vokser vel fram, sakte men sikkert. Håper dere har tålmodighet med meg!!


Kremmerhuset hadde mer på salg, en uimotståelig, stor glassvase i blågrønt blant annet. Den fine, lille heklabrikken derimot er en julegave fra en sjelevenn  i Trondheim :O) Jeg er så fornøyd med alt det nye - og dukkene skal visst bringe lykke, sa dama på Kremmerhuset. Så satser jeg på det da!


Blåbærlina



torsdag 10. januar 2013

Heklet vognteppe


Here it is, et stykk ferdig lite heklateppe. Brukte dette Dropsmønsteret som utgangspunkt for teppet, men selvsagt ble det en god del endringer fordi jeg brukte et helt annet garn.... 


Teppet er for det meste heklet i Raumas Finullgarn, et garn og fargeutvalg som jeg lenge har vært glad i og som alltid har inspirert meg. Nøstene ble kjøpt litt på måfå, som så mye annet, fordi fargene var så fine!!!

Disse fargene har jeg brukt: 4087 mørk gammelrosa, 401 offwhite, 4206 lys ferskenrosa, 452 gråbeige, 4887 lys blågrønn. (2 av rosanøstene, 1 av hvert av de andre)
I tillegg brukte jeg 1 nøste av Sandnes Tove i mørk grønnblå 7534, muligens utgått farge - og en liten rest Spire i mellomgrå.

Heklekrok: 6,5 på selve teppet og 6 på kantene.

Størrelse på teppet: 56 cm x 79 cm

Endringer: Jeg brukte samme luftmaskeantall som i mønsteret, men endret så resten pga tynnere krok og tynnere garn (dobbel Finull). 
Heklet slik:
Hekle en stavgruppe, hopp over en luftmaske, ny stavgruppe i neste luftmaske, hopp over neste luftmaske osv, tilsammen 30 stavgrupper pr omgang. Avslutt omgangen med kun en enkelt stav i siste luftmasken.

Kanten rundt heklet jeg med krok 6, heklet 2 omganger med fastmasker i mørk rosa. Enkelt og greit.



Jeg kuttet garnet etter hver omgang. Prøvde å hekle trådene inn etterhvert, men fant ut at trådfesting ble finest. Den store trådfesten ble likevel helt overkommelig, en liten times jobb kanskje.

Refleksjon: Trengte jeg et vognteppe? Nei. Det får ligge på vent. Men trengte jeg et raskt hekleprosjekt? Ja. Absolutt deilig å lage noe som gikk så fort å gjøre ferdig og som ble så fint. Kunne gjerne vurdert å hekle et større babyteppe i stedet. Det blir neste gang.                 



Og krakken er en vakker hjemmesnekret julepresang fra en venn. Den skulle egentlig få et hekla trekk på toppen, men  siden treverket og krakken var så fin ble jeg i tvil om man kunne iføre den et heklatrekk i det hele tatt.....?? Vi får se når tanken får modnes.

onsdag 9. januar 2013

Ullanbefaling


Min varmeste anbefaling fra julens gavedryss, Nøstebarns fantastiske ullnattkjole. Varm, myk og i nydelige farger. Jeg hadde ønsket meg den i rødt, med gråbrune kanter og fikk det :O) Fargekombinasjonen er så fin og jeg kan godt tenke meg å strikke noe i disse fargene. Kanskje et lite barneplagg? Tror forresten kombinasjonen finnes som ulltrøye til de små... Foreløpig nyter jeg det nye ullplagget så mye som mulig. Tenker som så at om man døper den om til ull"tunika" så er det vel ingenting i veien for at den kan brukes ellers på døgnet også, er det vel?



For ordens skyld, jeg er ikke sponset av Nøstebarn altså, anbefalingen kommer rett fra et ullhjerte til andre ullhjerter og frossenpinner der ute.


Bildet under her er lånt fra Nøstebarns sider :O)


søndag 6. januar 2013

Bare én stripe til......


Helt utenom mine strikke- og heklelister snek dette prosjektet seg inn fra sidelinjen, et lite hekleprosjekt inspirert av noen duse fargene i Finullens verden samt et heklemønster jeg har funnet på Garnstudios sider. En slags ferdig heklepakke som jeg fant i en pose, jeg hadde nemlig vært så lur og lagt oppskriften oppi garnposen, så det var egentlig bare å sette i gang. 

Jeg var i grunnen klar for et helt nytt håndarbeid her om dagen, et som gikk raskt, til forskjell fra alle de andre saaaaaktegående arbeidene som allerede er i gang. Innser jo at en av grunnene til at prosjektene mine går sakte, er at de er mange om "beinet" - dvs hendene mine og tiden min :O) Prinseteppet for eksempel, som for alvor har mistet troen på meg. Og englevottene, som jeg strikker til en venninnes bursdag i februar, som jeg begynte på i alvorlig god tid, så god tid at det ikke hastet å gjøre dem ferdige - og som jeg nå ikke klarer å finne.... 

De får vente, for akkurat nå fikk jeg helt dilla på heklekrok nummer 6,5 og dobbel Finull. Det går heldigvis ganske fort, særlig når man bare skal hekle én stripe til før man tar pause....Spennende å se hvordan fargene og stripene gjør seg sammen. Snart er det ferdig, da skal dere få se hele.



torsdag 3. januar 2013

Siste par ut





Siste vottepar ut av de 3 myke Limanøstene jeg kjøpte. Har strikket disse og disse vottene av de samme nøstene, så de stripete her ble et skikkelig restegarnsprosjekt i siste liten før jul. Ikke mye tid til fotografering mellom trådfesting og innpakking, så det ble litt kjedelige bilder. Vottene ble jeg likevel fornøyd med og håper mottager også ble det.
 
Jeg har brukt AnnePåLandet sitt vottemønster . Pedagogisk oppskrift som jeg kan anbefale. Det er forresten første gang jeg strikker votter med tommelkile, men hvorfor ikke? Tommelen er jo unektelig plassert på utsiden av hånden likevel :O)
 
Siden vottene skulle være 3-årsstørrelse så fulgte jeg rådet til Monstermønster om å legge opp færre masker og strikke litt færre omganger. Tror størrelsen ble riktig i allfall. Jeg kunne nok med hell ha strikket vrangborden lengre, men siden jeg ikke hadde kontroll på garnmengden og julen nærmet seg faretruende, safet jeg med kort ribb.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...